11.01.2015
Оновлення сайту Перейти

12.12.2012
Нові поповнення Галереї Перейти

12.07.2011
Збої в роботі Перейти

Околиці с. Синевирська Поляна
Околиці с. Синевирська Поляна

 

Райони та міста :: Виноградів :: Запрошуємо до Виноградова

Виноградів: Запрошуємо до Виноградова
джерело: http://www.vinohradiv.tk

   Біля підніжжя Чорної гори праворуч швидкоплинної річки Тиси стоїть чепурне і затишне місто Виноградів. Старовинний Севлюш (така назва офіційно існувала до 1946 року) відомий тим, що першим у краї одержав привілеї королівського містечка. Севлюшське право вважалося великою нагородою, яку прагнули мати від короля й інші значні поселення. Сива пам'ять минулого застигла нині в руїнах Уго-чанського замку Канко, що востаннє слугував обителлю монахам ордену Францисканців, в бароккальному фасаді кам'яного палацу баронів Перені -найбагатших місцевих дворян і правителів.

   Куполи церковних храмів східного і західного обрядів свідчать про строкату релігійну й національну палітру міста. Здавна у Виноградові у мирі і злагоді живуть русини-українці, угорці, росіяни, євреї, представники інших національностей. У невеликому за площею місті (всього 50,6 т. кв.м) мешкає біля 28 тисяч населення.

   Виноградів - адміністративний центр крупного сільськогосподарського району, зв'язаний мережею залізничних і автомобільних магістралей з іншими містами області. Близькість до кордону з Угорщиною та Румунією (не більше 15-20 кілометрів) сприяє налагодженню тісних контактів з іноземними партнерами, чим у повній мірі користуються основні промислові виробництва: виробничо-торгівельне швейне об'єднання "Гроно", спільне українсько-німецьке приватне підприємство "Сан-дерс-Виноградів", взуттєва фабрика, підприємства "ВІАД-Трейд", "Кожтекс", "Ортекс-ЛТД"" тощо. За останні роки у Виноградові набув розвитку малий і середній бізнес. Завдяки десяткам приватних кафе, аптек, торгівельних та інших закладів міська влада проводить реконструкцію центральної частини міста, поступово наближаючи її до європейських стандартів.

   До розгалуженої мережі освітніх установ, крім дитсадків і семи середніх шкіл, входять також вище професійно-технічне училище, філіал кооперативного фінансово-комерційного технікуму, факультет підготовки молодших спеціалістів Мукачівського технологічного інституту, факультет Івано-Франківського інституту менеджменту та економіки, відділення Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права.

   Культурними осередками є центр дозвілля, парк Перені, кінотеатр "Промінь", музей, приватний художній салон, де часто влаштовують свої заходи культурно-просвітницькі, громадські товариства. Вільний час городяни люблять проводити у відпочинкових зонах "Теплиця" на північній околиці міста та "Виннички" -на річці Тиса. Свій перший концерт у десятирічному віці у Виноградові провів всесвітньо відомий композитор Бела Барток. На міському кладовищі у 1945 році тут похований знаменитий угорський художник Імре Ревес.

   Виноградівці люблять своє місто, оберігають від забуття і в сьогоденні примножують його славні традиції.

повернутись
версія для друку



          © Всі права застережено. 2000-2024. Юрій Зінькевич. При використанні матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове