11.01.2015
Оновлення сайту Перейти

12.12.2012
Нові поповнення Галереї Перейти

12.07.2011
Збої в роботі Перейти



 

Райони та міста :: Міжгірський район :: Озеро Синевир

Міжгірський район: Озеро Синевир 301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.24.0

   Синевир - найбільше й одне з найкрасивіших гірських озер Карпат. Його ще називають "Морським Оком", "Перлиною Карпат". І дійсно, якщо дивитися з висоти пташиного польоту, то погляду відкривається мальовнича картина - яскраво синя водяна гладь у зеленій гущавині лісів, з маленьким острівцем посередині.

   Озеро оточене віковими буками і ялицями. Стовбури товщиною в кілька обхватів. Вода в озері настільки чиста, що можна бачити дно. Здалеку вода здається яскраво блакитною. Повітря тут як ніде свіже і легке, наповнене ароматом хвої. Здається, що його зовсім немає, дихається вільно і легко.

   Озеро - найбільше в Карпатах по площі. Знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Середня глибина озера - 10-12 метрів, максимальна - 24 метра. Озеро утворилося в післяльодовиковий період. У народі ж існує легенда, що говорить, що за давніх часів в одного графа була дочка Синь. Один раз вона зустріла пастуха Вира. Вони почали таємно зустрічатися і полюбили один одного. Однак граф не дозволив дочці зустрічатися з Виром. Він наказав своїм слугам убити пастуха. Вони скинули його з високої скелі на камені. Синь, довідавшись про це, довго плакала. З її сліз і утворилося озеро. Ну не може наш народ без легенд. З тих пір озеро називається Синевир. Зараз на березі озера встановлені, вирізані з дерева, фігури Сині і Вира. Сюди приїжджають святкувати весілля з багатьох куточків Карпат. Говорять, що якщо люди познайомилися і полюбили один одного на озері, те їхній чекає міцна любов.

   У 1989 році на місці озера створений Національний парк Синевир. Приїхавши сюди, ви потрапите в куточок недоторканої природи, побачите красу високих струнких буків, яким уже кілька сторіч. Тут можна зустріти диких тварин - гірську козулю, оленя. Зустрічається також рись, ведмідь, і багато видів рідких тварин. Чисельність тварин не зменшується, завдяки забороні на полювання і вирубку лісів. У парку можна побачити близько 90 видів рідких і зникаючих рослин, занесених у червону книгу - шафран, пролісок білосніжний. Працівниками парку підтримується порядок і відновлення природних умов. В озері водиться велика кількість форелі. Форель є індикатором чистоти води - у брудній воді вона жити не буде. Деякі кидають у воду чи печиво хліб - на крихту тут же накидаються зграї дрібної риби. Але лов риби заборонений. Однак не варто сумувати. Рибу можна з таким же успіхом ловити на Тереблє-Рікському водоймищі. У Синевирському озері водиться велика кількість раків, от їх ловити можна.

   На території парку розташовується знамените сферичне болото Глуханя, Замшатка. Також є два не менш красивих озера - Озерце і Дике озеро.

додатково
фотогалерея до статті "Міжгірський район: Озеро Синевир"

   На березі озера в альтанці є незамерзаюче джерело з цілющою водою. Острів посередині озера з'являється в сухе літо, якщо випадає мало опадів. З острова можна побачити дно озера. Озеро розташоване в підніжжя гори Озирна (1596 м). Недалеко розташоване село Синевирська Поляна. Інші вершини в цьому районі - Стримба - 1719 м, Негровець - 1707 м. Особливістю гір у цьому районі є кам'яні розсипи. Також минулий недавно ураган виламав сотні гектарів древніх лісів. Тому місцями гори безлісі. Самою популярною вершиною є Озирна. На нее зайти досить просто, але фізично важко. Потрібно просто обійти озеро з іншого боку, і майже поруч з фігурами Сині і Вира доріжка починає підніматися наверх. Після крутого підйому йде пологий безлісий схил. А далі знову крутий підйом прямо на вершину. Спочатку лісом по вузькій стежині круто нагору, а потім на вершині ліс розступається. У дощ досить важко - видимість мінімальна, спускатися і підніматися дуже важко. З гори видне озеро (якщо немає туману). Підйом на вершину займає біля години.

   

    До озера можна дістатися декількома шляхами. Можна доїхати до станції Воловець, потім автобусом чи маршруткою до Міжгір'я, а потім до села Синевирська Поляна. А там і до озера недалеко. Відстань від Міжгір'я до озера близько 30 км. Інший спосіб - з міста Хуст автобусом до Міжгір'я, потім до Синевирської Поляни. Також курсують таксі (вартість 1 км - 1 грн). Від Воловця до Синевирської Поляни маршрутку можна найняти гривень за 100-120, як домовитися. Тобто краще їхати великою компанією. Таксі коштує гривень 80-100 (якщо врахувати що максимум улізе 5 чоловік то по 20 грн із людини). У Синевирській Поляні житло коштує від 5 грн за добу (умови житлові, але мінімальні). Харчування від 15 грн (3 рази на день). У селі Синевирська Поляна звичайно дуже багато туристів, тому місця там знайти досить складно, особливо для великої компанії. У центрі села звичайно ранком збираються місцеві, щоб перехопити заїжджих туристів. Але рано ранком там звичайно нікого немає, тому прийдеться запитувати зустрічних. До озера із села йти пішки далеко - близько 5 кілометрів. За часом приблизно годин-півтора. Йти по центральній вулиці. Потім дорога виходить за село і в'ється між двох крутих гір поруч з річкою. За селом схили поросли чорницею, тому можна затриматися ще на якийсь час. Далі дорога виходить на невеликий майданчик, на якому розташовується турбаза Синевирське озеро, і відразу за нею символічні ворота і вхід на територію парку. Поруч 2 колиби. Ціни цілком нормальні. Шашлик 300 грам від 12 грн. Різноманітні вина. Колиба зроблена в національному стилі - кругле спорудження з вогнищем посередині. Але от подобається це не усім - усередині чутний запах диму. Поруч є звичайне кафе, але теж цілком з дерева. Там ціни теж досить низькі. Різноманітне меню. Далі по дорозі потрібно підніматися небагато в гору. Відразу ж стоять ще одні ворота - КПП. Там стоїть охоронець і знімає плату за відвідування озера. Такса - 1 грн. Але якщо йти компанією, то можна домовити і заплатити менше. З цього моменту до озера залишилося йти біля кілометра. Увесь час під гірку, по лісовій дорозі. Невеликий пагорок і - погляду відкривається вид на озеро. Самостійно багаття палити заборонено, також заборонене самостійно розташовуватися на березі. Купатися заборонено. Та й вода не дуже те тепла - близько 11 градусів у жарку погоду. Гірське озеро, однак. А навесні взагалі 3-5 градусів. А от ночувати навесні і восени холодно. Виходу два - брати із собою багато теплих речей чи розводити багаття (що, як я вже говорив, заборонене). Можна звичайно (якщо є бажання відпочити від туристів) розташуватися недалеко від озера в лісі. Там звичайно ніхто нікого не зачіпає. Навіть багаття розвести можна. Маленьке. Без диму. Якщо пощастить. Але краще не треба. Побачать - платити вам штраф. Та й навіщо псувати природу.

   На висоті 900 метрів у кілометрі від озера знаходиться туристична база Синевирське озеро. Адреса турбази: с.Синевирська Поляна, Міжгірський район, Закарпатська область. Тел/факс: (03146) 9-14-62. Зараз база в стані ремонту. Але велика частина номерів уже відремонтована. База розташована на ріці Теребля. 3-х поверховий будинок на 70 місць зі зручностями. Після закінчення ремонту тут буде шикарний туристичний комплекс високого класу.

   Турбаза Морське Око розташоване на березі озера. Для гостей надаються 2 і 4 місцеві номери, кафе, бар, сауна. Для розваг пропонуються екскурсії і прогулянки по Закарпаттю, Міжгір'ю, верхова їзда. Але от ціни там на харчування - жах. Сік коштує 12 грн за літр. Ну про інше годі і говорити. Вино говорять домашнє - коштує близько 3 грн за 150 чи 200 грам. Здається було розведене і жахливе на смак. Зайти можна, але надовго затримуватися не варто.

   Звичайно, на озері цивілізація залишила свій слід. Асфальтові доріжки, огородження. З оглядової площадки відкривається вид на озеро і на пам'ятник легенди озера. На озері безліч туристів у будь-який час року - визначна пам'ятка. Біля пам'ятника є дерев'яне спорудження, типу великої альтанки.

   Туристам пропонуються екскурсії в гори - сходження на Озирну, прогулянки по околицях озера, верхові прогулянки. Є прокат туристичного спорядження, велосипедів. За плату можна покататися по озеру на плотах - коштує це 20 грн. Прогулянки верхи на конях по берегу озера. Можна сходити на екскурсію до музею лісу, подивитися греко-католицьку церкву, відвідати музей у с. Колочава. Можна змотатися в Міжгір'я - невелике красиве курортне містечко. Та й узагалі, справжньому туристу ніде не нудно. Недалеко від Міжгір'я (у 5 кілометрах по трасі і 5 кілометрів убік) розташований водоспад Шепіт. При бажанні можна поїхати і туди.

   Узимку тут теж їсти чим зайнятися. Є гірськолижна траса з підйомником. Довжина 200 метрів, перепад 50 метрів. Турбаза Синевирское озеро планує будувати ще один підйомник. Також можна поганяти по замерзлій гладі озера на лижах, піднімаючи клуби сніжного пилу. Тим більше що узимку в горах просто супер. Засніжені величезні ялини, сніги по коліно. Сніг у Карпатах лежить до квітня, так що на лижах можна кататися, снігу вистачить. Для аматорів екзотики прогулянки на санях у запряжці коней.

   Після відвідування карпатської перлини у вас залишаться тільки відмінні враження. Ви захочете приїхати сюди ще.

   

повернутись
версія для друку



          © Всі права застережено. 2000-2024. Юрій Зінькевич. При використанні матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове