Герб

   Ужгород - адміністративний центр Закарпатської області. Місто розташоване біля підніжжя Карпат на звивистих берегах річки Уж. По археологічних знахідках, перша людина на території Ужгорода оселилася в епоху раннього палеоліту - близько 100 тис. років до н.е.

   В угорській хроніці Аноніма (друга половина ХІІ в.) згадується, що наприкінці IX ст. угорські племена, що прийшли на Закарпаття, знайшли тут місто з укріпленим замком. Вони розбили військо слов'янського князя Лабореця й опанували містом.

   У XI - XII стт. Ужгород знаходився у володінні угорських королів, а в 1290 р. перейшов у власність багатого феодала Амодея.

   Після визвольного повстання П. Потенко місто стало власністю магната Другета і належав цьому роду протягом 369 років — до 1691 р.

   У 1691 р. Ужгород із усієї домінією переданий феодалу М. Берчені.

   У 1635 р. місто одержує печатку з гербом, у середині якого зображений виноградний кущ із гронами.

   У 1646 р. в Ужгороді підписана унія, що стала початком встановлення уніатської церкви в Закарпатті.

   Після розпаду Австро-Угорщини з 1919 по 1938 р. Ужгород входить до складу Чехословаччини. Місто стає адміністративним центром Підкарпатської Русі, помітно розростається і перебудовується.

   У 1938 р., напередодні Другої світової війни, Ужгород окупували війська фашистської Угорщини. Радянські війська звільнили місто 27 жовтня 1944 р.

   Після війни 22 січня 1946 р. Ужгород був приєднаний до України.

   Пам'ятники архітектури Ужгорода: замок (заснований у XI ст.); костьол (1762-67; барокко); єпископський палац (зараз бібліотека університету; 17 ст.).