11.01.2015
Оновлення сайту Перейти

12.12.2012
Нові поповнення Галереї Перейти

12.07.2011
Збої в роботі Перейти

Дизель-поїзд Д1-632, перегін Берегово - Боржава
Дизель-поїзд Д1-632, перегін Берегово - Боржава

 

Райони та міста :: Рахівський район :: Говерла

Рахівський район: Говерла
джерело: http://www.rakhiv.com
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.24.0

   Ранок у сивих Карпатах починається тут - на Говерлі. Унизу ще сумерек, у долах тісняться ранкові тумани, а красуня вершина вже золотиться в перших променях сонця. Незвичайні в цю хвилину гори. Їх важко описати словами - адже ніяка розповідь не може зрівнятися з один раз побаченим.

   Приїжджайте в Карпати й обов'язково побувайте на Говерлі. Подорож на Говерлу - це подорож у казку, у край таємничої краси, давніх легенд і героїчних сказань.

   І якщо, переборовши десяток кілометрів, круті підйоми, бурхливі гірські потоки, ви зустрінете світанок на Говерлі - ви обов'язково повернетеся сюди знову. Тут, у серце Карпат, залишиться частка вашого серця.

   Говерла - одна з вершин найгарнішого Чорногорського хребта, найвища в Українських Карпатах. Її висота досягає 2060 метрів.

   Говерла, як і вся Чорногора, оспівана піснярами і казкарями. Тут ви почуєте багато легенд і переказів. І найчастіше про Олексу Довбуша - захисника пригноблених горців - гуцулів. Тут були найтаємніші та найбезпечніші місця отамана карпатських опришків. У Чорногоре, говорить легенда, десь заховані скарби Довбуша...

   Колись дика, важкодоступна Чорногора сьогодні радо зустрічає туристів. Побувайте на просторих полонинах, покритих яскравими килимами квітів, вслухайтеся в передзвін дзвіночків на шиях овець, які там пасуться, гру вівчарської сопілки. Шумить густий ліс і гірські потоки. У цю чудесну симфонію Карпат по святах уливається голос трембіти. Трембітанням починається і полонинський хід - урочисті проведення чабанів на високогірні пасовища.

   Заповідник Чорногора - найбільший у Карпатах. Його територія розкинулася в Івано-Франківській і Закарпатській областях. Флора і фауна заповідника дуже багаті.

   Чорногорські верхів'я - найкрасивіші полонини. Туристські тропи часто переходять бурі карпатські ведмеді, дикі кабани, косулі. На скелястих відрогах хребта гніздяться орли. У потоках грає форель.

   Клімат і рельєф зробили цей район популярним серед туристів. Восени опадів мало, температура коливається від +17 до +20°. Зима м'яка і сніжна, середня температура коливається від - 5 до - 7°. Завдяки цьому мандрівників тут зустрінете цілий рік.

   На схилах Говерли народжуються найбільші в Карпатах ріки. З каскаду водоспадів бере початок Прут, приймаючи у свої обійма безліч дрібних гірських потоків. Джерела Білої Тиси теж знаходяться під Говерлою.

   Травень - червень - кращий час для відвідування Карпат. Цвітуть сади, у зелень удягаються ліси і гори, вирують гірські потоки. В ущелинах і на північних схилах ще лежить сніг. Можна покататися на лижах і позагоряти. На полонинах з'являються найрідшої краси квіти - проліски, шафран карпатський. На початку червня схили Говерли і найближчих полонин покриваються рожевим килимом квітучого карпатського рододендрона. Тільки тут збереглася ця рідка високогірна рослина. І тільки тут можна побачити таке рідке сполучення снігу і рожевих квітів.

   Усю красу цих місць можна побачити тільки тоді, коли стоїш на скореній вершині. Перед очима розстеляється зелене море лісів, що захоплює панорама гір. На сході видно Піп Іван (Чорна гора), на півдні - Гуцульські і Трансільванські Альпи, на півночі- Горгани, а на заході Полонинський хребет і його найвища точка - гора Близниця (1883 метра).

повернутись
версія для друку



          © Всі права застережено. 2000-2024. Юрій Зінькевич. При використанні матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове