11.01.2015
Оновлення сайту Перейти

12.12.2012
Нові поповнення Галереї Перейти

12.07.2011
Збої в роботі Перейти

Вузькоколійна автодрезина УАу-42, музей
Вузькоколійна автодрезина УАу-42, музей "Колочавська вузкоколійка", с. Колочава

 

Райони та міста :: Рахівський район :: Ділове

Рахівський район: Ділове
джерело: http://www.rakhiv.com

   Історія свідчить, що в 1885-1887 роках у Верхньотисянській улоговині (Закарпаття тоді знаходилося в складі Австро-Угорщини) проводилося вивчення місцевості з метою будівництва залізниці "Рахів-Сигет". У процесі виміру інженери з'ясували, що десь у цій місцевості може знаходитися географічний центр Європи. Для точного встановлення сюди було запрошено вчених з Відня, вони після ретельної перевірки і визначили місцезнаходження центра Європи.

   У 1887 році був установлений двометровий геодезичний знак, виготовлений з високоякісного бетону. Знак має форму зрізаної чотиригранної піраміди. На прямокутному постаменті висічено латинською мовою:

   Locus Perennis Dilicentissime cum libella librationis quae est in Austria et Hungaria confecta cum mensura gradum meridionalium et paralleloumierum Europeum...MDCCCLXXXVII

   У перекладі академіка Н.Тарасова на знаку висічене наступне:

   "Постійне точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним апаратом, що виготовлений в Австрії й Угорщині, зі шкалою меридіанів і паралелей, установлений тут Центр Європи 1887.

   Цей знак пережив дві світові війни і дійшов до нашого часу у своєму первинному виді, але оскільки він виглядає дуже скромно, його було вирішено доповнити ще одним знаком.

   Розробку проекту доручили архітектору-художнику С.С.Козураку. 27 травня 1977 р. біля старого знака була побудована стелла висотою 7,2 м. Рівнобіжні лінії стелли символізують чотири сторони світу. Порожнеча між розбіжностями ліній створює враження цілісної єдності і центральності. Вісь, що проходить посередині підсилює центр композиції. На висоті 6,60 м установлено кулю, що символізує планету Земля і несе технічне навантаження - з'єднує пластини роблячи стеллу стійкіше.

   Відійшовши на кілька метрів можна побачити чудовий композиційний ансамбль: скромний двометровий обеліск - свідок минулого, семиметрова стелла - наша сучасниця, а поруч струнка сорокаметрова ялиця - зелена красуня наших Карпат.

   Існує багато думок, щодо географічного центра Європи, думки, що він саме на Рахівщині дотримують академік Н.Тарасов, доктор географічних наук Т.Бакут, також саме це розташування відзначається в "Атласі сучасної і древньої географії світу" (1929 р.в.).

   Координати географічного центра Європи: 47° 56'3" північні широти і 24° 11'30" східної довготи.

повернутись
версія для друку



          © Всі права застережено. 2000-2024. Юрій Зінькевич. При використанні матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове